Тел. 02 4522000 | МБАЛ ВИТА база 2 | Ул. Филип Кутев 10, до МОЛ Парадайз.

Вистабел - ботулинов токсин

vistabel

 

1. Какво представляват динамичните бръчки?

 

Остаряването е съпроводено с появата на два типа бръчки: динамични, причинени от мускулна свръхактивност, като бръчките при намръщване (или глабеларни бръчки) и статични, свързани със загубата на обем, като назолабиалните бръчки (дъговидни бръчки на границата между бузата и устата). 

Често повтарящото се съкращаване на мускулите води до появата на динамични бръчки.

2. Какво представлява Вистабел?

Нервните окончания освобождават химическа субстанция ацетилхолин, която предава информацията за съкращаване на мускула.
Вистабел е ботулинов токсин тип А, чиято роля се състои във временно блокиране на освобождаването на ацетилхолин. Така мускулът се отпуска и бръчката видимо намалява. Ефектът не е постоянен и е необходимо повторно лечение (не по-често от на всеки 3 месеца).
Бръчките при намръщване се получават в резултат от съкращаването на три мускула: разположеният между веждите мускул процерус и разположените над всяка от веждите мускули коругатор. Вистабел се инжектира в тези три мускула, които причиняват формирането на бръчки.

3. Какви са препоръките преди инжектиране?

botox-medical-expert• Информирайте Вашия лекар, ако страдате от някакво заболяване и ако приемате някакви лекарства, тъй като това може да          окаже въздействие върху лечението с Вистабел.

• За да избегнете образуването на синини, не приемайте аспирин или други противовъзпалителни средства преди лечението.

• Съобщете на Вашия лекар, ако сте бременна или ако кърмите.

• Съобщете на Вашия лекар, ако сте имали проблем при предходно инжектиране на ботулинов токсин.

 

 

 

 

4. Как се провежда лечението?

Вистабел се доставя във флакони, съдържащи 50 единици ботулинов токсин на прах. Вашият лекар ще разтвори този прах, като добави физиологичен разтвор.
След приготвянето на разтвора, Вашият лекар ще изтегли необходимото количество, като използва спринцовка. След дезинфекциране на кожата (и отбелязване на точките на приложение) Вашият лекар ще инжектира токсина в няколко то1ки на всеки от трите мускула, предизвикващи образуването на бръчки при намръщване.

5. Какво се случва след лечението?

С цел ограничаване на усложненията, се препоръчва:
• Да не триете или масажирате третираните зони до 24 часа след провеждане на лечението.
• Да измиете лицето си нежно, без триене вечерта след провеждане на лечението.
• Да не поставяте грим до 4 часа след провеждане на лечението.
• Да избягвате навеждане напред или изпълняване на изморителни физически упражнения (гимнастика, физкултура) или сауна в дена на провеждане на лечението.
Резултатите от лечението проличават до седмица след инжектирането, а максималният ефект се получава на 5-6 седмица след инжектирането. Лечението е доказано ефективно до 4 месеца след инжектирането, като между отделните приложения трябва да са минали поне 3 месеца.

 

botox
6. Какви са нежеланите реакции?

Както при всяко лекарство, инжектирането на Вистабел може да предизвика нежелани реакции при някои пациенти. Не се безпокойте, когато прочетете списъка с нежелани реакции, тъй като може да не получите нито една от тях. За пълния списък с нежелани лекарствени реакции вижте в листовката за пациента.

Нежеланите реакции обикновено настъпват през първите няколко дни след инжектирането и са временни.
Най-честите нежелани реакции са главоболие, спадане на клепача, зачервяване на кожата, напрегнатост на кожата, локална мускулна слабост, болка и изтръпване на лицето и гадене (призляване).

Други нежелани реакции може да са свързани със самото инжектиране (образуване на синини, зачервяване, болка, парене, смъдене и подуване).
Нежелани реакции, които е възможно да са свързани с разпространението на токсина далече от мястото на приложение, са съобщавани много рядко при ботулиновия токсин (например мускулна слабост, затруднено гълтане или пневмония, която се дължи на попадане на храна или течност в дихателните пътища).

 

Уведомете незабавно Вашия лекар при появата на някой от следните признаци или симптоми:

• Затруднено гълтане
• Затруднено дишане
• Затруднен говор
• Мускулна слабост
• Алергична реакция (уртикария, подуване, включително подуване на лицето или дихателните пътища, хриптене, чувство за прилошаване и задух)

 

ПечатЕ-мейл